Életmód Tudatosan

Kövér porcsin a konyhában és a gyógyászatban

Kövér porcsin (Portulaca oleracea)

porcson

A természetes táplálkozáshoz való visszatérés az egészséges táplálkozás egyik alapanyaga.

A környezetünkben vadon termő növények között több olyan van, amiből ehető ételeket készíthetünk, gyógynövényként is használhatjuk őket. Sokat gyomnövényként tartjuk számon, pedig,  sok közöttük ehető növény. Ilyen a kövérporcsin is.

Őshazájának a  Nyugat – Himalájától Dél-Oroszországon át egészen Görögországig megtalálható. Vannak, akik úgy vélik, hogy amerikai eredetű és innen terjedt el az egész világban.

Gyűjtési idő: Gyűjthető egész nyáron, virágzás előtt. Más növénnyel nem vagy csak nehezen, téveszthető össze.

Június végén a homokos talajú kertekben megjelenik a kövér porcsin pozsgás fényes leveleivel, Szétterülő ágaival gyorsan beborítja a kertet.

A kövér porcsin omega 3 zsírsavakban gazdag növény, különösen Alfa-Liposavban, amely vízben és zsírban is oldódó antioxidáns, ezért könnyebben jut be a szervezetbe. Szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott.

Magas C- és E-vitamin tartalma, tartalmaz béta-karotin és glutation ennek köszönhetően immunerősítő hatást fejt ki. Antioxidáns tartalmánál fogva, lassítja az öregedés folyamatát.

Védi az artériákat. Kiváló vértisztító, vérzéscsillapító hatású.

Reumás megbetegedések kezelésére is használhatjuk

Pakolásként is alkalmazhatjuk.

Féregűző, gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt az aranyér tüneteit  enyhítheti.

Külsőleg izomgörcsök fellazítására használatos.

Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és leveleit, fogjuk vászonruhába, és tegyük a sérült testrészre. Rögzítsük, akár egész éjszaka is rajta maradhat.

Antibiotikus, antifungális hatása miatt használják különböző bőrgyulladások, sebek, fekélyek, ekcéma és égési sebek gyógyítására.

Magas C-vitamin és ásványi anyag  tartalmának köszönhetően, fejfájásra is javasolják a magyar népi gyógyászatban.

 

Konyhában is felhasználhatjuk, többféle étel készíthető belőle. Nagyon zamatos, finom íze miatt sokan kedvelik.  Ásványi sókban és B-, C-vitaminban gazdag, kellemesen sós ízű. Leveleit és fiatal hajtásait gyűjtjük.

Bioaktív anyagokat tartalmaz, például az oxálsavakat, alkaloidákat, omega 3 zsírsavat, kumarinokat, flavonoidokat, szívglikozidokat, glikozidokat.

Közvetlenül virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek étkezés céljára.

 

A fiatal levelek és hajtások befőzéssel és fagyasztással egyaránt tartósíthatók.

 A kövér porcsin főtt, sült húsokhoz és grillezett ételekhez kínálható.

A felaprított fiatal levelek a paradicsomsalátához és egyéb más salátához is használható és nagyon jó ízt ad az ételeknek.

 Étellel együtt főzni nem szabad, mert elveszíti a C-vitamin jelentős részét. A finomra vágott leveleket tálalás előtt hintjük az ételre. A fiatal levelek frissen és szárítva sószegény diétás ételek ízesítésére kiválóan alkalmasak. A nagyobb, idősebb levelekből főzelék készíthető.

 

Porcsintból étel

 

Porcsinsaláta:

  • Hozzávalók:
  • 250 g zsenge porcsintlevél
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál borecet
  • Bors

1 kisfej vöröshagyma

A zsenge, megtisztított, megmosott leveleket keverjük össze: 2 evőkanál olajjal, 1 evőkanál borecettel, ízlés szerint sóval, borssal és apróra vágott vöröshagymával.

Előételként is fogyasztjuk.

 

 

Porcsinfőzelék:

 

Hozzávalók

  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 500 gramm porcsinlevél
  • Húslé
  • Vaj
  • tejfül

 

2 evőkanál zsemlemorzsát megpirítjuk egy kevés vajon.

Hozzáadjuk az 500 g porcsinlevelet, és puhára pároljuk. Húslével felöntjük, ízlés szerint tejföllel ízesítjük.

 

 

Párolt porcsin:

 

Hozzávalók:

  • 200 gramm gyenge fiatal porcsinlevél
  • Tejszín

 

Zsenge porcsinleveleket gyűjtünk, megmossuk, kevés vízben puhára pároljuk, robotgéppel pépesítjük, kevés sóval és tejszínnek ízesítjük. Köretként sült húsok mellé, ajánlott.

 

A porcsint ízesítés, és főzés nélkül is fogyaszthatjuk. Vagy kevés citromlével és olajjal meglocsolva.

 

A főzelékhez hasonlóan krémleves is készíthető belőle, de meg is süthetjük.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!