Ehető virágok
Sok virág ehető, de nem mindegyik ezt ne felejtsük el. Pollen allergiások ne fogyasszanak virágokat, vagy csak mértékkel a szirmokat, attól függően mennyire vagyunk allergiásak.
Csak, megbízható helyről szedjük a virágokat, olyan helyről, ahol nem permeteznek, nem tartalmaz szennyeződéseket.
A kinyílt virágokat szedjük, a bimbós és elvirágzott virágot ne használjuk.
A virágokat hűvösebb időben szedjük, felhasználásig tartsuk hűvös helyen, hűtőben vagy vízbe is tehetjük.
- Az ehető virágokat nagyon sok mindenre lehet felhasználni.
- Díszíthetjük vele az ételeket, szörpökhöz használhatjuk.
- Készíthetünk belőlük zseléket, dzsemeket, lekvárokat.
- Száríthatjuk és porított formában aromaként, használhatjuk pl. süteményekbe, habokba, krémekbe
- Kandírozhatjuk
- Jégkockában lefagyasztjuk és később italokban felhasználhatjuk.
- Tehetjük mézekbe, illatosíthatunk, ízesíthetünk vele ecetet
Akác:
Az akác virágát a gyerekek is szívesen fogyasztják, talán ez a legismertebb ehető virág. Fogyasztás előtt nézzünk bele, hogy nincs benne semmilyen rovar.
Csak a virág ehető, kérge, magja mérgező!
Felhasználása sokoldalú.
Frissen szedett vagy szárított virágszirmokból főzet csökkenti a huruttus tüneteket, enyhíti a köhögést. A gyomorsav túltengése ellen is használható.
Az akácvirágot a konyhában is felhasználhatjuk, készíthetünk belőle ételeket, szörpöket.
Például palacsinta tésztába forgatva, olajban kisüthetjük.
Dzsemekhez is adhatjuk a virágot. Például almával jó páros. Lehetőleg mézzel ízesítsük a dzsemet cukor helyett.
Az almafa virágai gyümölcsös édességek remek kiegészítői lehetnek.
Cianidot tartalmazhat, ezért csak kis mennyiségben ajánlott a fogyasztása.
Ibolya:
Az ibolyának több fajtája van, akad köztük védett faj is. A gasztronómiában az illatos ibolyát, használják, mert fontos az illat is. Az ibolyát már az ókorban is használták bájitalként, és ibolyaesszenciát készítettek belőle.
Amerikában az ibolyát mályvacukor készítéséhez és teasüteményekhez használják. Angliában csokoládé krémjébe keverik, és likőrt ízesítenek vele. Magyarországon a régi szakácskönyvek szerint ibolyaecetet készült belőle. Levelét is felhasználták, salátákban túrókrémek ízesítésére. Nagymennyiségben se a virágját, se a levelét ne fogyasztjuk, mert hánytató, hashajtó hatású.
Pár recept az 1800-as évekből.
Ibolya ecet: Az ibolyának szedd le a szárait. Tölts meg vele negyedrésznyi üveget. Önts rá finom borecetet, és hagyd 1 hónapig meleg helyen állni. Azután készítsd el, mint a megyecetet.
Forrás:
MAGYAR GAZDASSZONY
TEENDŐI
„Meggy eczet.
Végy vadmeggyet, szemeld le száraikról, mozsárba
törd meg magvastól, tölts meg vele 1 üveget félig, tégy bele
kevés egész fahéjat s néhány szegfűszeget, töltsd fel jó
boreczettel, dugaszold be jól és hagyd 8 napig a napon
ülepedni; szűrd át aztán nemez kalapon, töltsd messzelyes
üvegekbe s dugaszold és szurkold le jól.”
„Gyöngy-virág eczet. Csak a virág használható fel, a többi része erősen mérgező!
Épen úgy készül mint az ibolya eczet.”
„Jó boreczet.
A jó fehér bort itczés üvegekbe dugatlanul tedd ki
a forró nap hevére 8 napig és a legerősebb s legfinomabb
boreczet lesz belőle.”
Bodza virág:
A bodza nagyon sokoldalúan felhasználható, egész Európában elterjedt gyógynövény. Régen a bodzának minden részét felhasználták, ma már csak a virágját és az érett bogyóját gyűjtjük.
A bodzának évente kétszer van szezonja, tavasszal az ernyős fehér virágjait gyűjtjük, ősszel az érett fekete bogyókat.
Nagyon fontos, hogy csak a teljesen érett bogyót használjuk fel, a zöld bogyó mérgező!
A virágjából készíthetünk, levest, zselét, likőrt, ecetet, palacsinta tésztában is kisüthetjük, tökkel lekvárt és készíthetünk belőle.
Egyéb virágok, amik szintén felhasználhatunk a konyhában, a teljesség igénye nélkül
- Sásliliom
- Rózsa
- Levendula
- Büdöske vagy bársonyvirág
- Kankalin vagy primula
- Katángkóró
- Százszorszép
- Pitypang vagy gyermekláncfű
- Borágó
- Kínai ehető krizantém
- Hagyma
- Metélőhagyma vagy snidling
- Tulipán Csak a szirmai ehetőek!
- Sarkantyúvirág
- árvácska
- hibiszkusz
- Minden mályva /papsaj- eredei mályva, vagy kerti mályva is/
Később, osztok meg még recepteket egy másik blog bejegyzésben.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: