Ehető virágok receptek – Sásliliom

Sásliliom, tök és cukkini virágját is megtöltheted ezzel a töltelékkel.

Hozzávalók 2 főre: 

6 db  virág

40 g csicseriborsó liszt

10 g tápióka keményítő

csipet só

annyi víz, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk

olaj a sütéshez

100 g cottage cheese  /sajt/

csipet só

csipet tört színes bors

½ gerezd fokhagyma

A cottage-t  / sajtot/ összekeverjük a sóval, borssal, és kevés reszelt fokhagymával.

A csicseriborsó lisztet összekeverjük a keményítővel, sóval, vízzel.

Az olajat felforrósítjuk.

A fűszeres szemcsés sajtot a virág belsejébe töltjük, majd a virág szirmait óvatosan összetekerjük, behajtogatjuk.

Belemártjuk a tésztába, és forró olajban pillanatok alatt kisütjük.

Friss salátával, olívaolajjal szervírozzuk. 

Liliomrügy sütve 

2 adaghoz

1 evőkanál mogyoróolaj

5-6 gerezd fokhagyma csíkokra vágva

1 cm-es gyömbérdarab vékony csíkokra vágva

2 közepes lilahagyma

30-40 liliomrügy

 A mártáshoz 

1 teáskanál kukoricakeményítő 

2 evőkanál világos szójaszósz

1 evőkanál szójababpaszta

½ teáskanál cukor

½ dl víz

1. A wokot vagy serpenyőt felforrósítjuk, körbe futtatjuk benne az olajt, beledobjuk a gyömbért, fokhagymát, hagymát és állandóan keverve pirítjuk 1 percig, beletesszük a liliomrügyeket, és még három percig sütjük, közben keverjük.

2. A mártás hozzávalóit is összekeverjük, ráöntjük a liliomrügyekre összeforraljuk, és levesszük a tűzről

Főtt jázmin rizzsel tálaljuk

Ugyan így készíthetjük a következő ételt is, csak kiegészítjük egyéb összetevőkkel a sásliliom rügyeket.

Például: . Lehet többszínű paprikát, cukkinit, zöldbabot, sárgarépát, zellerszárat, is hozzáadni. Minden zöldséget a jellegétől függően formára vágjuk, pl. paprikát kockára, vagy karikára, zöldbabot darabokra, stb. így elkészítve egy nagyon látványos zöldséges étel az eredmény.

Zöldségek sásliliommal – 2adag

2 nagy marék barnarizs

1 evőkanál olaj

2 gerezd fokhagyma

Egy kis darabka gyömbér

3-4 újhagyma

1 zsenge cukkini

2 szál sárgarépa

2 kanál szójaszósz

10-15 sásliliombimbó

A barnarizst 2,5-szeres vízben megfőzzük, előkészítjük a zöldségeket. A sárgarépát megtisztítjuk és gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk.

A cukkiniból zöldséghámozóval szalagokat vágunk.

Az újhagymát zöldjével együtt 5-6 centi hosszú darabokra szeleteljük. Lereszeljük a gyömbért, felaprítjuk a fokhagymát. Közben a rizs már el is készül. elzárjuk alatta a tüzet, befedjük, hagyjuk saját gőzében puhulni.

A zöldségeket beletesszük serpenyőbe, miben előtte olajt forrósítunk, rádobjuk a gyömbért, a fokhagymát, megfuttatjuk.

Hozzáadjuk, az újhagymát, sárgarépát, majd egy-két perc múlva a cukkinit is.

Meglocsoljuk egy kevés szójaszósszal, óvatosan keverjünk rajta kettőt-hármat, majd rádobjuk a sásliliomot, azzal is összeforgatjuk, de már nem főzzük tovább. Főtt barnarizzsel tálaljuk.

Tovább a blogra »