Sásliliom, tök és cukkini virágját is megtöltheted ezzel a töltelékkel.
Hozzávalók 2 főre:
6 db virág
40 g csicseriborsó liszt
10 g tápióka keményítő
csipet só
annyi víz, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk
olaj a sütéshez
100 g cottage cheese /sajt/
csipet só
csipet tört színes bors
½ gerezd fokhagyma
A cottage-t / sajtot/ összekeverjük a sóval, borssal, és kevés reszelt fokhagymával.
A csicseriborsó lisztet összekeverjük a keményítővel, sóval, vízzel.
Az olajat felforrósítjuk.
A fűszeres szemcsés sajtot a virág belsejébe töltjük, majd a virág szirmait óvatosan összetekerjük, behajtogatjuk.
Belemártjuk a tésztába, és forró olajban pillanatok alatt kisütjük.
Friss salátával, olívaolajjal szervírozzuk.
Liliomrügy sütve
2 adaghoz
1 evőkanál mogyoróolaj
5-6 gerezd fokhagyma csíkokra vágva
1 cm-es gyömbérdarab vékony csíkokra vágva
2 közepes lilahagyma
30-40 liliomrügy
A mártáshoz
1 teáskanál kukoricakeményítő
2 evőkanál világos szójaszósz
1 evőkanál szójababpaszta
½ teáskanál cukor
½ dl víz
1. A wokot vagy serpenyőt felforrósítjuk, körbe futtatjuk benne az olajt, beledobjuk a gyömbért, fokhagymát, hagymát és állandóan keverve pirítjuk 1 percig, beletesszük a liliomrügyeket, és még három percig sütjük, közben keverjük.
2. A mártás hozzávalóit is összekeverjük, ráöntjük a liliomrügyekre összeforraljuk, és levesszük a tűzről
Főtt jázmin rizzsel tálaljuk
Ugyan így készíthetjük a következő ételt is, csak kiegészítjük egyéb összetevőkkel a sásliliom rügyeket.
Például: . Lehet többszínű paprikát, cukkinit, zöldbabot, sárgarépát, zellerszárat, is hozzáadni. Minden zöldséget a jellegétől függően formára vágjuk, pl. paprikát kockára, vagy karikára, zöldbabot darabokra, stb. így elkészítve egy nagyon látványos zöldséges étel az eredmény.
Zöldségek sásliliommal – 2adag
2 nagy marék barnarizs
1 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
Egy kis darabka gyömbér
3-4 újhagyma
1 zsenge cukkini
2 szál sárgarépa
2 kanál szójaszósz
10-15 sásliliombimbó
A barnarizst 2,5-szeres vízben megfőzzük, előkészítjük a zöldségeket. A sárgarépát megtisztítjuk és gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk.
A cukkiniból zöldséghámozóval szalagokat vágunk.
Az újhagymát zöldjével együtt 5-6 centi hosszú darabokra szeleteljük. Lereszeljük a gyömbért, felaprítjuk a fokhagymát. Közben a rizs már el is készül. elzárjuk alatta a tüzet, befedjük, hagyjuk saját gőzében puhulni.
A zöldségeket beletesszük serpenyőbe, miben előtte olajt forrósítunk, rádobjuk a gyömbért, a fokhagymát, megfuttatjuk.
Hozzáadjuk, az újhagymát, sárgarépát, majd egy-két perc múlva a cukkinit is.
Meglocsoljuk egy kevés szójaszósszal, óvatosan keverjünk rajta kettőt-hármat, majd rádobjuk a sásliliomot, azzal is összeforgatjuk, de már nem főzzük tovább. Főtt barnarizzsel tálaljuk.