Ebben a témában, olyan növényekre hívom majd fel a figyelmeteket, amiről sokan nem is gondolják, hogy ehetőek és rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, van amit nyersen is lehet fogyasztani, de mindegyikből finom ételek is készíthetőek. Például .:főzelékek, krémlevesek, saláták, stb.
Most pár növényt felsorolok, és másik bejegyzésben recepteket is megosztok veletek.
Erdei mályva (Malva sylestris L.)
Termése a papsajt nyersen kedvelt gyerekcsemege
Levelét április-júniusig szedjük
június-szeptemberig a virágzik
augusztus-októberig a termését fogyaszthatjuk
- Felhasználása: főzeléknek, salátának, ecetben eltéve
Fekete nadálytő (Symphytum officinale L.)
- • nedves helyeken gyakori gyom
- • A-, C-, és B12-vitamint,
- kalciumot,
- káliumot,
- foszfort, jelentős mennyiségű csersavat és tannint tartalmaz
- • pirrolizidin-alkaloidot tartalmaz!
- • gyűjthető tavasszal (fiatal hajtás) egész nyáron (fiatal levél és szár)
- • Felhasználható: salátának, burgonyával, zöldségekkel, mártásokkal
Komló (Humulus lupulus L.)
- a rómaiak gyógynövényként használták
- sörfőzésre a finnek, lettek, litvánok alkalmazták
- a fiatal hajtáscsúcs salátának, főzeléknek használható, a tobo-zokból tea főzhető
Kövér porcsin (Portulaca oleracea L.)
- laza homokon tömegesen terem
- C-vitamin tartalma magas
- levelei, szárai sós-fűszeres ízűek
- télire tartósítható
- gyűjthető egész nyáron, virágzás előtt
- felhasználható vajban párolva, főzelékként, salátának, régi angol recept szerint kapribogyóhoz hasonlóan tartósítható
Nagy csalán (Urtica dioica L.)
- üde humuszos, N-dús talajon terem
- a középkor óta gyógynövény
- gyűjthető március – júniusig kesztyűvel, mert a csípős érzésben lehet részünk, a ha puszta kézzel érintjük.
- felhasználása: levesként, főzelékként, túróhoz keverve, tésztában kisütve.
Egyenlőre, ezeket osztottam meg, talán nem annyira ismertek és bátran kísérletezetek új ízekkel, vigyétek be a konyhába a „gazt”, mert egészséges ételeket varázsolhattok belőlük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: