Életmód Tudatosan

Ehető vadnövények – gazok – gyomnövények?

Ebben a témában, olyan növényekre hívom majd fel a figyelmeteket, amiről sokan nem is gondolják, hogy ehetőek és rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, van amit nyersen is lehet fogyasztani, de mindegyikből finom ételek is készíthetőek. Például .:főzelékek, krémlevesek, saláták, stb. 

Most pár növényt felsorolok, és másik bejegyzésben recepteket is megosztok veletek.

Erdei mályva (Malva sylestris L.)

 

Termése a papsajt nyersen kedvelt gyerekcsemege

Levelét április-júniusig szedjük

június-szeptemberig a virágzik

augusztus-októberig a termését fogyaszthatjuk

 

  • Felhasználása: főzeléknek, salátának, ecetben eltéve

 

Fekete nadálytő (Symphytum officinale L.)

 

  • • nedves helyeken gyakori gyom
  • • A-, C-, és B12-vitamint,
  • kalciumot,
  • káliumot,
  • foszfort, jelentős mennyiségű csersavat és tannint tartalmaz
  • • pirrolizidin-alkaloidot tartalmaz!

 

  • • gyűjthető tavasszal (fiatal hajtás) egész nyáron (fiatal levél és szár)
  • • Felhasználható: salátának, burgonyával, zöldségekkel, mártásokkal

 

 

Komló (Humulus lupulus L.)

 

  • a rómaiak gyógynövényként használták
  • sörfőzésre a finnek, lettek, litvánok alkalmazták

 

  • a fiatal hajtáscsúcs salátának, főzeléknek használható, a tobo-zokból tea főzhető

 

 

Kövér porcsin (Portulaca oleracea L.)

 

  • laza homokon tömegesen terem
  • C-vitamin tartalma magas
  • levelei, szárai sós-fűszeres ízűek
  • télire tartósítható
  • gyűjthető egész nyáron, virágzás előtt

 

  • felhasználható vajban párolva, főzelékként, salátának, régi angol recept szerint kapribogyóhoz hasonlóan tartósítható

 

Nagy csalán (Urtica dioica L.)

 

  • üde humuszos, N-dús talajon terem
  • a középkor óta gyógynövény
  • gyűjthető március – júniusig kesztyűvel, mert a csípős érzésben lehet részünk, a ha puszta kézzel érintjük.

 

  • felhasználása: levesként, főzelékként, túróhoz keverve, tésztában kisütve.

 

Egyenlőre, ezeket osztottam meg, talán nem annyira ismertek és bátran kísérletezetek új ízekkel, vigyétek be a konyhába a „gazt”, mert egészséges ételeket varázsolhattok belőlük.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!